TAE KWON DO

Η Ιστορία του Τάε Κβον Ντο

Οι πιο πρόωρες μαρτυρίες άσκησης πολεμικών τεχνών στην Κορέα χρονολογούνται περίπου από το 50 π.Χ. Αυτές οι πιο πρόωρες μορφές κορεατικών πολεμικών τεχνών είναι γνωστές όπως «Taek Kyon». Στοιχεία για το ότι οι πολεμικές τέχνες ασκούνταν εκείνη την περίοδο βρέθηκαν σε τάφους όπου οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν δύο άτομα σε θέση πάλης.

taekwondo-01

Τα αρχαία χρόνια, στην περιοχή της χερσονήσου της σημερινής Κορέας υπήρχαν τρία βασίλεια:

 1. Koguryo (37 π.Χ. - 668 μ.Χ.)
 2. Paekje (18 π.Χ. - 600 μ.Χ.)
 3. Silla (57 π.Χ. - 935 μ.Χ.)

Οι Silla ενοποίησαν τα βασίλεια μετά από την νίκη τους στον πόλεμο ενάντια στους Paekje το 660 μ.Χ. και στους Koguryo το 668 μ.Χ. Το Hwa Rang Do έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ένωση. Το Hwa Rang Do ήταν μια νέα ομάδα ευγενών, η οποία αφιερώθηκε στην καλλιέργεια του μυαλού και του σώματος και στο να υπηρετεί το βασίλειο Silla. Η καλύτερη μετάφραση του ονόματος HwaRang θα μπορούσε πιθανότατα να είναι "ανθισμένη νιότη" (Hwa ="λουλούδι", Rang="νέος άνδρας"). Όσοι ασκούνταν στο HwaRang Do είχαν έναν κώδικα τιμής και εκπαιδεύονταν σε διάφορες φόρμες-τεχνικές των πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Taekyon και του Soo Bakh Do. Ο αρχαιός κώδικας τιμής του HwaRang αποτελεί το φιλοσοφικό υπόβαθρο του μοντέρνου Tae Kwon Do.

Ακολούθησε μία περίοδος ειρήνης όπου το HwaRang μεταλλάχθηκε από μια καθαρά στρατιωτική οργάνωση σε μία οργάνωση που ειδικευόταν στην ποίηση και την μουσική. Ήταν το 936 μ.Χ. όταν ο Wang Kon ίδρυσε την δυναστεία Koryo, της οποίας το όνομα οφείλεται σε σύντμηση του Koguryo. Το όνομα Κορέα προήλθε από την δυναστεία Koryo.

Κατά την διάρκεια της δυναστείας Koryo το άθλημα Soo Bakh Do, το οποίο μέχρι τότε χρησιμοποιούταν ως στρατιωτική μέθοδος εκπαίδευσης, έγινε πολύ δημοφιλές. Κατά την διάρκεια της δυναστείας Joseon (γνωστής και ως Yi, 1392 μ.Χ. - 1910 μ.Χ.) δόθηκε έμφαση στην στρατιωτική εκπαίδευση η οποία μέχρι τότε είχε χαθεί. Ο βασιλιάς Taejo, ιδρυτής της δυναστείας Joseon, αντικατέστησε τον Βουδισμό με τον Κομφουκιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Σύμφωνα με τον Κομφου-κιανισμό, οι άρχοντες έπρεπε να μελετούν ποίηση και να μαθαίνουν μουσική. Οι πολεμικές τέχνες ήταν για τον απλό λαό, ή για τους υπηρέτες.

Το σύγχρονο Tae Kwon Do επηρεάστηκε από πολλές άλλες πολεμικές τέχνες. Η σημαντικότερη αυτών των τεχνών είναι το ιαπωνικό Karate. Αυτό συνέβει, επειδή η Ιαπωνία κατέκτησε την Κορέα από το 1910 μέχρι το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ, μέρος των κορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων εκπαιδεύθηκε στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια τής κατοχής της Κορέας, οι Ιάπωνες προσπάθησαν να σβήσουν όλα τα ίχνη του κορεατικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών τεχνών. Οι επιρροές που η Ιαπωνία έχει δώσει στο Taek Won Do φαίνονται στις γρήγορες, κυκλικές μετακινήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τα διάφορα ιαπωνικά συστήματα πολεμικών τεχνών. Μετά από τον Β’ΠΠ, όταν η Κορέα έγινε ανεξάρτητη, διάφορα συστήματα (kwans) προέκυψαν. Αυτά τα kwans ήταν:

 • Chung Do Kwan
 • Moo Duk Kwan
 • Yun Moo Kwan
 • Chang Moo Kwan
 • Oh Do Kwan
 • Ji Do Kwan
 • Chi Do Kwan
 • Song Moo Kwan 
taekwondo-02

Τα Kwans ενώθηκαν το 1955 ως Tae Soo. Στην αρχή του 1957, το όνομα Tae Kwon Do υιοθετήθηκε από διάφορους δασκάλους των κορεατικών πολεμικών τεχνών, λόγω της ομοιότητάς του στο όνομα Tae Kyon.

taekwondo-03

Ο στρατηγός Choi Hong-Hi απαίτησε από το στρατό να εκπαιδεύεται στο Tae Kwon Do, έτσι οι πρώτοι σπουδαστές Tae Kwon Do ήταν Κορεάτες στρατιώτες. Η αστυνομία και η Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να μάθουν Tae Kwon Do επίσης. Εκείνη την περίοδο, το Tae Kwon Do ήταν μόνο μια κορεατική εκδοχή του Shotokan Karate. Το 1961 η Κορεάτικη Ένωση Tae Kwon Do προέκυψε από την συνένωση των οργανώσεων του Soο Bakh Do και του Tae Soo Do. Το 1962 η Κορεατική Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση αναγνώρισε την Κορεατική Ένωση Tae Kwon Do και το 1965 το όνομα άλλαξε από το στρατηγό Choi σε Ένωση Tae Kwon Do (K.T.A.). Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην K.T.A., κλήθηκε να αρχίσει το I.T.F. ως διεθνή κλάδο του K.T.A. Το 1961 όμως η νότια κυβέρνηση νικήθηκε και ο Στρατηγός Choi Hong – hi έφυγε για την Αμερική όπου καθιέρωσε το I.T.F. ως χωριστή οντότητα δύο έτη αργότερα.

Πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις σε όλο τον κόσμο και χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να σημειωθεί πραγματική πρόοδος αλλά τελικά, το 1973, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Tae Kwon Do (W.T.F.) ιδρύθηκε. Το 1980, η W.T.F. αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 το Tae Kwon Do έγινε καθιερώθηκε ως άθλημα επίδειξης. Το έτος 2000 το Tae Kwon Do έκανε το ντεμπούτο του ως επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Υπήρξαν επίσης διάφορες προσπάθειες να ενοποιηθεί το I.T.F. και το W.T.F. Tae Kwon Do, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει καρπούς.